telefoon 0318 - 58 09 58
ma. - vr.: 09:00 - 17:30 zat.: 10:00 - 16:00
Naar 'mijn reis' omgeving

De ronde van Rovinj

Vanuit de lucht lijkt het oude centrum van het Kroatische Rovinj op een bijna perfect ronde cirkel. Dit alleen al maakt het voormalige eilandstadje tot een van de mooiste plekjes aan de Adriatische kust. Zin in een rondje Rovinj? Sluit je aan bij de gids en leer alles over het roemruchte verleden en heerlijke heden.

Kom binnen 

“Dames en heren, komt u er allemaal even bij staan? Hier ziet u de Boog van Balbi, sinds 1680 de toegangspoort tot de oude stad van Rovinj. Erg groot en afschrikwekkend is hij niet, maar deze poort maakte oorspronkelijk deel uit van een vesting met twee dikke stadsmuren. Het is dus niet zo dat vijanden hier lachend de deur intrapten en naar binnen wandelden. Wat het nog moeilijker maakte, was dat de stad destijds nog een eiland was. Pas in 1763 is het water tussen Rovinj en het vasteland drooggelegd. Kom, we gaan de Oude Stad in.”

Dolce vita 
“Wat zegt u mevrouw? U vindt dat hier een fijne Italiaanse sfeer hangt? Dat kan heel goed kloppen, want tot het einde van de achttiende eeuw hoorde Rovinj vijfhonderd jaar lang bij de Venetiaanse Republiek. Tot en met de Eerste Wereldoorlog was het Oostenrijks, daarna ging heel Istrië, en dus ook Rovinj, terug naar Italië. Hoewel nu nog maar zestien procent van de bevolking een Italiaanse achtergrond heeft, is de stad trots op haar afkomst, en doet het er alles aan om bezoekers een gevoel van La Dolce Vita mee te geven. Iemand trek in een cappuccino?”

Kleurrijk 
“We lopen nu door Carrera: de smalle autovrije hoofdstraat van het oude Rovinj. Ziet u dat er naast leuke winkels en café’s ook opvallend veel galeries zijn? De stad heeft een grote aantrekkingskracht op kunstenaars, vandaar. Ieder jaar vindt hier Grisia plaats, een kunstfestival waaraan iedereen mag meedoen; kleine kinderen en professionele kunstenaars staan dan zij aan zij hun werkjes en werken te verkopen. O, en wilt u nog iets moois zien? Kijk dan even omhoog naar al die kleurrijke gevels, met hun stenen balkons en houten luiken. Waanzinnig, toch?”

Mooi verhaal 
“Zo, dat was een hele klim, maar we zijn aangekomen op onze volgende bestemming: de kathedraal van Sint Euphemia, die met zijn zestig meter hoge toren hét gezicht is van Rovinj. De kerk dankt zijn naam aan een wonder dat hier plaats zou hebben gevonden in het jaar 800. Aan de kust was een stenen sarcofaag aangespoeld – een wonder op zich – die vervolgens door een jongetje in z’n eentje naar een kerk is getild die precies op deze plek stond. In de sarcofaag lag het lichaam van de heilige Eufemia, die sindsdien beschermheilige van de stad is. Mooi verhaal of niet?”

Dorst! 
“Heeft u ook zo’n dorst gekregen? Dat komt goed uit, want we dalen nu af naar het marktplein aan de jachthaven. Ah, we zijn er. Het plein heet Trg Marsala Tita en is vernoemd naar de man die hier in de communistische Joegoslavische tijd de scepter zwaaide: maarschalk Tito. Tegenwoordig is het hier gezelligheid troef, met fijne café’s en restaurants en een prachtig uitzicht op de dobberende bootjes in de haven. En kijkt u eens achter u? Inderdaad, daar is de Boog van Balbi weer, waar we onze excursie zijn begonnen. De cirkel is rond!”

Zonnen & zeeën 
“Mocht u nog zin hebben om de omgeving te verkennen: hier voor de kust is een aantal prachtige eilandjes waarlangs u kunt hoppen. Crveni Otok bijvoorbeeld, heeft heerlijke kleine baaien waar u naar hartelust van zon en zee kunt genieten. Even onder Rovinj op het vasteland vindt u het Park šuma Zlatni Rt met zijn idyllische strand Punta Corrente. En even zuidelijker voor de kust van Pula liggen de prachtige Brijuni-eilanden. Verder wil ik u hartelijk danken voor dit prettige rondje Rovinj: ik hoop dat u genoten heeft, en mocht u een fooi over hebben voor deze rondleiding, dan zeg ik natuurlijk geen nee. Veel plezier nog!”

Bekijk al onze reizen naar Kroatië >>
Telefoon 0318 - 58 09 58
Openingstijden
Ma t/m Vr
Zaterdag
Bolderman Excursiereizen
Bolderman Excursiereizen
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
Email info@bolderman.nl
Telefoon +31 (0)318 58 09 58
KVK Utrecht 30060880
BTW NL 005225887 B01
IBAN NL73 RABO 0315 2893 84
11:02:48 | 0,06 | bolderman | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch