telefoon 0318 - 58 09 58
ma. - vr.: 09:00 - 18:00 zat.: 10:00 - 16:00
Naar 'mijn reis' omgeving
naar Homepagina
  1. Dit zie je alleen in IJsland

Dit zie je alleen in IJsland

IJsland is uniek. Een land van ijs en vuur waar je natuurfenomenen ziet die je nergens anders in Europa vindt.

Deze bijvoorbeeld.

Gouden Cirkel
Dit is eigenlijk een hoop bijzondere natuur in één prachtig rondje. Je rijdt eerst door het Þingvellir Nationaal Park, dwars over de breuklijn tussen de continentale aardplaten van Europa en Amerika. Dat betekent vulkanen en geisers! Je passeert het prachtige vulkaanmeer Kerið en de 32 meter hoge Gullfoss, de indrukwekkendste waterval van het hele eiland – en dat wil wat zeggen, want er zijn er hier rond de tienduizend. Even verderop kom je langs de Geysir, het alom bekende spuitgat waar de geiser zijn naam aan te danken heeft. Hij vormt het centrum van een bijzonder geothermisch gebied vol warmwaterbronnen.

Reynisfjara
Naar het zwarte Reynisfjara-strand van Vík í Mýrdal ga je niet om te zonnen, maar om je te vergapen aan de rotsformaties van de Reynifjall. Aan de voet van die berg heeft de zee een bizar kunstwerk achtergelaten, dat oogt als een immens stenen kerkorgel, met geërodeerde basaltkolommen in allerlei verschillende hoogtes. Daar tegenover in zee ligt Reynisdrangar, een al even indrukwekkend ogende verzameling basaltrotsen, die als decor diende in zowel Star Wars als Game of Thrones. Omdat basalt broos is, eroderen de rotsen snel en veranderen de rotsformaties voortdurend van vorm.

Krýsuvík & Blue Lagoon
Ook Krýsuvík is een geothermisch gebied dat op het breukvlak ligt van twee aardplaten. Op sommige plekken zitten gaten in de korst waar hete lucht uit ontsnapt (fumaroles), op andere plekken vind je maars (kraters ontstaan door ontploffend oververhit grondwater), modderpoelen en heetwaterbronnen. Nergens word je je meer bewust van het binnenste van onze planeet dan hier. Even verderop ligt de fameuze Blue Lagoon, een geothermisch kuuroord waar je zelfs hartje winter nog heerlijk warm kunt badderen.

Walvissen
Nergens zwemmen in zo’n klein gebied zo veel verschillende soorten walvissen rond als voor de kust van IJsland. Bultruggen, blauwe vinvissen, potvissen, orka’s, bruinvissen... Als je (heeeeel) veel geluk hebt, zie je tijdens één walvissafari allemaal. De meeste kans maak je vanaf mei tot en met oktober. Heb je pech en valt er niets te zien, dan kun je op z’n minst zeggen dat je een boottochtje op de noordelijke Atlantische Oceaan hebt gemaakt – ook stoer.

Dimmuborgir
Lava is een vreemd goedje: vloeibaar gesteente dat door vulkanen uit het diepste van de aarde wordt gespuugd en aan de oppervlakte stolt. Dat dit een heel bijzonder landschap kan opleveren, laten de lavaformaties van Dimmuborgir zien. De naam betekent ‘duister kasteel’ en inderdaad: de formaties Land van vulkanen, geisers en tienduizend watervallen Foto’s Shutterstock, iStock hebben wel wat weg van kasteelruïnes. In werkelijkheid zijn het de ruïnes van een lange ingestorte lavatunnel. Een klein stukje daarvan, de Kirkjan (kerk), is nog intact. Je kunt hier prachtig wandelen, maar blijf op de paden, want de natuur is even broos als magisch.

Kolugljufur
Als je een flinke zalm wilt vangen, gooi je als IJslandse visser je lijntje uit in de Víðidalsá. De rivier stroomt grotendeels over verstilde vlaktes, maar aan het slot stort het water zich ineens zo’n vijftig meter naar beneden, via de Kolufossar watervallen, de kilometer lange Kolugljufur-kloof in. Indrukwekkend hoe het kalme water van de rivier plotseling over zoveel indrukwekkende watervallen springt en tuimelt. Volgens een legende is de adembenemende kloof uitgegraven door de vrouwelijke trol Kola. Als dat zo is, verdient zij een lintje.

DIT WIL IK ZIEN! Bolderman Excursiereizen organiseert een achtdaagse rondreis waarin je deze bijzondere IJslandse natuurfenomenen zelf van dichtbij kunt meemaken, onder leiding van een Nederlandssprekende reisleider. Meer weten, klik hier >>
Telefoon 0318 - 58 09 58
Openingstijden
Ma t/m Vr
Zaterdag
Bolderman Excursiereizen
Bolderman Excursiereizen
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
Email info@bolderman.nl
Telefoon +31 (0)318 58 09 58
KVK Utrecht 30060880
BTW NL 005225887 B01
IBAN NL73 RABO 0315 2893 84
00:45:01 | 0,12 | bolderman | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch