telefoon 0318 - 58 09 58
ma. - vr.: 09:00 - 17:30 zat.: 10:00 - 16:00
Naar 'mijn reis' omgeving

Krakow of Wenen?

Stel, je moet kiezen tussen het Poolse Krakow of het Oostenrijkse Wenen. Wat doe je? Ga je voor het onbekende en laat je je verrassen? Of ga je op zeker en... laat je je óók verrassen.

Geboren en getogen

Krakow
Het beroemdste kind van Polens tweede stad (na Warschau) is Karol Józef Wojtyła, beter bekend als Paus Johannes Paulus II. Oké, zijn wieg stond even buiten Krakow, in Wadowice, maar er liggen genoeg  pauselijke sporen in de stad om een mooie wandeltocht van bijna drie uur mee te vullen.
Wenen
De hoofdstad van Oostenrijk heeft opvallend veel muzikanten voortgebracht, met Franz Schubert en walskoning Johan Strauss als beroemdste voorbeelden. Concertgebouw Kursalon in het Stadtpark speelt nog dagelijks een Johan Strauss Concert, om je helemaal in Wenenstemming te brengen. 

Van de straat
Wenen
Voor goed eten en drinken hoef je hier niet ver te zoeken. Maar als je even snel wilt snacken, vergrijp je dan aan een broodje Käsekrainer – een worst met kaas – bij een van de vele worstenstands. Liefst met een flinke dot mosterd en mierikswortel, want zo heurt het in Wenen. Wedden dat je probleemloos het avondeten haalt?
Krakow
In de gezellige joodse wijk Kazimierz vind je ze overal: zaakjes waar je even snel door het raam een zapiekanka kunt bestellen. Op dit pizza-achtige broodje kun je geheid een hele middag teren. Ook lekker is een obwarzanek, een soort pretzel die je overal in de stad bij karretjes kunt krijgen.

Pootje baden
Krakow
Plaza Krakow is een van de grootste stadstranden van Europa. Je vindt er 10.000 vierkante meter zandstrand, met stoelen en een zwembad dat in de Vistula-rivier drijft. Je moet er wel voor betalen, maar dichter bij een dagje strand kom je niet in Zuid-Polen.
Wenen
Vallen de mussen van het dak? Hup, zwemkleding aan en op naar de Donauinsel. Op dit langgerekte eiland kun je aan beide zijden plekjes vinden om te zonnen en te zwemmen. Er zijn clubs waar je tegen betaling ook een duik in het zwembad kunt maken.

Verplichte kost
Wenen
De oudste dierentuin van de wereld vind je in de tuinen van paleis Schönbrunn (zie ‘Tot slot’). De Tiergarten bestaat al sinds 1752 en heeft kooien die rond een achthoekig paviljoen zijn gebouwd. Uiteraard zijn er tegenwoordig ook moderne verblijven, waar onder meer reuzenpanda Fu Hu de show steelt.
Krakow
De meeste toeristen gaan niet alleen naar Krakow voor de gezelligheid van de stad zelf, maar ook voor een bezoek aan het nabijgelegen Auschwitz. Het voormalige nazi-concentratiekamp doet nu dienst als museum en is eigenlijk verplichte kost. Na afloop waardeer je je vrijheid meer dan ooit.

Even centraal
Krakow
De stad is gebouwd rond het een na grootste plein van Europa: Rynek Glowny – alleen in het Italiaanse Padua is een groter plein te vinden. Rondom barst het van de paleizen, kerken en herenhuizen, maar de centrale markthal Surkiennice uit de veertiende eeuw maakt veruit het meeste indruk.
Wenen
De ruim opgezette en gezellige Rathausplatz is niet alleen het hart van Wenen, maar van heel Oostenrijk. Naast het stadhuis vind je er het parlementsgebouw, de plaatselijke universiteit en (om de hoek) het indrukwekkende Burgtheater. Perfecte startplaats voor een rondje centrum.

Tot slot
Wenen
Een van de meest indrukwekkende paleizen ter wereld is zonder twijfel het Schloss Schönbrunn. Het werd in de achttiende eeuw bewoond door keizerin Maria Theresa, maar werd toch vooral wereldberoemd dankzij de films over Elizabeth van Beieren, beter bekend als keizerin Sissi. De romantiek druipt eraf.
Krakow
Slot Wawel werd talloze keren verwoest en evenzo vaak weer opgebouwd en gerestaureerd. Het kasteel dankt zijn naam aan de draak Smok Wawelski, die zou zijn gedood door de mythische figuur Krakus. Op de fatale plek bouwde hij een nederzetting en noemde die....? Juist, Krakow!
Telefoon 0318 - 58 09 58
Openingstijden
Ma t/m Vr
Zaterdag
Bolderman Excursiereizen
Bolderman Excursiereizen
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
Email info@bolderman.nl
Telefoon +31 (0)318 58 09 58
KVK Utrecht 30060880
BTW NL 005225887 B01
IBAN NL73 RABO 0315 2893 84
13:00:17 | 0,05 | bolderman | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch