telefoon 0318 - 58 09 58
ma. - vr.: 09:00 - 17:30 zat.: 10:00 - 16:00
Naar 'mijn reis' omgeving

Pluk de dag, op excursiereis door Italië

Deze vakantie gaan we het eens anders aanpakken: we gaan op excursiereis. Zo beleef je elke dag iets nieuws, zonder je helemaal suf te hoeven reizen. Voor ons plan hebben we twee prachtige bestemmingen gevonden: Lago Maggiore en Cinque Terre in Italië.

We vertrekken met de luxe touringcar vanuit Nederland en strijken neer in Verbania, een charmant plaatsje halverwege de westoever van het Lago Maggiore. Hier blijven we zes nachten, doen we vier korte en langere excursies en vullen we één dag helemaal zelf in, ideaal. De eerste dag beginnen we met een uitstapje naar Macugnana, een prachtig bergdorp ten westen van het Lago Maggiore. Het ligt aan de voet van de 4638 meter hoge Monte Rossa, en die is van deze kant zo immens steil dat bergbeklimmers het de hoogste muur van de Alpen noemen. In het dorp vind je een leuk bergbeklimmersmuseum en het Casa Walser, geweid aan de Germaanse stichters van het middeleeuwse dorp. De volgende dag gaan we treinen: met een schattig bergboemeltje door het prachtige Vigezzo- en Centovallidal. Je passeert diepe kloven en meren over mooie bruggen, om aan het einde van zo’n brug pardoes een tunnel in te duiken. Onderweg stappen we even uit in Re om de Madonna del Sangue te zien, een bizar grote bedevaartskerk voor een dorpje met 800 inwoners.

Verdwaald in Milaan
Voor dag drie staat Milaan op het programma. Dat wordt shoppen! Of nou ja, etalages kijken, want vergeleken met de Galleria Vittorio Emanuele is de Amsterdamse PC Hooftstraat een budgetsteegje. Maar het blijft leuk om rond te lopen in de imposante art nouveaupromenade, met zijn fameuze boetieks en designer stores. Binnen twaalf uur snellen we ons langs de fameuze Duomo, het Castello Sforzesco en het Piazza della Scala, om hopeloos te verdwalen tussen de boetieks en galeries in het hippe Brera. Veel te kort eigenlijk, zo’n  dagexcursie: deze stad gaan we nog eens uitgebreid bekijken. De dagen daarop trippen we naar het dorpje
Orta San Giulio aan het Ortameer. Vanaf daar kun je een boottocht maken naar Isola San Giulio, een klein eiland met een klooster en een oud bisschoppelijk paleis. Maar wij gaan voor een meer fysieke uitdaging: we gaan de Sacro Monta di Orta beklimmen via een 1,5 kilometer lange steile weg door het autovrije dorp. Bovenop staat een twintigtal kapelletjes met fresco’s en zo’n 370 terracotta beelden gewijd aan de heilige Franciscus van Assisi. Fijne beloning voor een pittige klim! De dag erop nemen we afscheid van onze standplaats Verbania. Beetje wandelen en cappuccino’s drinken, genieten van de voorjaarszon en romantisch
dineren aan het Lago Maggiore...

Fotogenieke plek
Onze volgende standplaats Aulla verbindt twee prachtige stukken Italië: de kustlijn van Cinque Terre en Toscane. Cinque Terre maakt deel uit van de Italiaanse Riviera en heeft een ruige rotskust waar vijf kleurrijke dorpjes tegenaan geplakt zijn. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore spatten je tegemoet in pastel geel, groen en oranje en knalroze en paars. Vanuit Manarola maken we een boottocht langs de andere dorpen. Omdat ze zo moeilijk bereikbaar zijn – de meeste hebben geen weg, alleen een spoor – leefden de bewoners eeuwenlang een afgezonderd vissersbestaan. Tot ze in de jaren zeventig ontdekt werden door de toeristenindustrie. Cinque Terre staat nu bekend als een van de meest fotogenieke plekken van Italië. Dus ja, het is er druk, maar daar merk je hier dobberend op het water gelukkig weinig van.

Kijk, die maffe toren 
We eindigen onze excursiereis met een dubbele stedentrip naar Pisa en Lucca. We staan al vroeg op het dan nog tamelijk lege (want over een paar uurtjes bomvol toeristen) Piazza dei Miracoli, dat wonderljke plein met het Camposanto, het Baptisterium, de kathedraal en natuurlijk die maffe scheve toren. Halverwege de vorige eeuw was er nog serieus gevaar dat die om zou vallen, maar dat schijnt na uitgebreide renovatie voorbij te zijn. Vergeleken met Pisa is Lucca een oase van rust. Het is zo’n heerlijke Toscaanse stad met een ommuurd middeleeuws centrum dat barst van de historische rijkdom. Lange tijd was het na Venetië de grootste stadsstaat van Italië, en dat zie je terug in de prachtige palazzos en weelderige kerken. Op het Piazza Anfiteatro – in de Romeinse tijd stond hier een machtig amfitheater – proosten we voor de laatste keer: op een goed idee dat ook echt een topvakantie opleverde. Moeten we meer doen, zo’n excursiereis.

Bekijk al onze reizen naar Italië >>
Telefoon 0318 - 58 09 58
Openingstijden
Ma t/m Vr
Zaterdag
Bolderman Excursiereizen
Bolderman Excursiereizen
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
Email info@bolderman.nl
Telefoon +31 (0)318 58 09 58
KVK Utrecht 30060880
BTW NL 005225887 B01
IBAN NL73 RABO 0315 2893 84
11:52:07 | 0,05 | bolderman | GCP-NMT-WEB-102 TourWeb © NetMatch