15 dagen IJsland cruise - Holland America Line, ms Nieuw Statendam

vanaf € 2.769,-
Excl. € 40,- kosten per boeking o.b.v. 2 personen.

Vaart u mee op het luxe cruiseschip ms Nieuw Statendam via Noorwegen en de Shetlandeilanden naar IJsland, het land van bergen, rivieren, gletsjers, lavavelden en puinwoestijnen? IJsland ligt aan de rand van de Noordpool en kent zeer uiteenlopende landschappen. Waar anders vindt u smeulende vulkanen, tienduizenden watervallen, de grootste gletsjers van Europa, borrelende modderpoelen, spuitende geisers, het noorderlicht en de middernachtzon? Tijdens deze prachtige cruise heeft u de mogelijkheid om een excursie te boeken waarbij u walvissen kunt spotten. Ook kunt u gaan snorkelen of de mysterieuze ondergrondse grotten van IJsland ontdekken. In Reykjavík, de hoofdstad, waar ongeveer de helft van de bevolking van het eiland woont, is een prachtige toeristische hotspot met winkels en bezienswaardigheden voor stedengenieters. De beste tijd om naar IJsland te gaan, is van begin juni tot eind augustus. Het land is dan op zijn groenst, het weer het best en de nachten helder. Eén ding is zeker: IJsland  is een uniek land en ideaal om te bezoeken met deze prachtige cruise. 

  • Vertrek uit Amsterdam
  • Cruisen door de IJslandse fjorden
  • Eidfjord in Noorwegen
  • Lerwick op de Shetlandeilanden
  • Akureyri, Reykjavík, Ísafjörður, Djúpivogur
  • Stornowayen Invergordon in Schotland
1-persoonscabines zijn op aanvraag, hierbij dient u rekening te houden met een toeslag van 50-100%.
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
Prijzen zijn exclusief € 40,- kosten per boeking o.b.v. 2 personen. Deze kosten worden in de kassabon naast de prijzen gespecificeerd. Getoonde prijzen zijn per persoon en op basis van bezetting in een 2-persoonskamer.
* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen. Let op: getoonde prijzen zijn dagprijzen en kunnen fluctueren.
  • SGR en ANVR geregistreerd Garantie op uw geboekte reis. Bolderman is aangesloten bij SGR & ANVR.
  • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen
  • Geen aanbetaling Bij ons hoeft u geen aanbetaling te doen voor uw geboekte reis.

Route IJsland cruise met de Nieuw Statendam

Dag 1: Amsterdam (vertrek 16.00 uur)

Vertrek uit Amsterdam om ca. 16.00 uur.

Dag 2: Varen op zee

Vandaag varen we naar Noorwegen en kunt u genieten van alle faciliteiten aan boord van het schip.

Dag 3: Eidfjord, Noorwegen (aankomst 7.00 - vertrek 15.00 uur) en cruisen door Hardangerfjord

's Morgens meren we aan in Eidfjord, gelegen aan de gelijknamige fjord, in de schaduw van besneeuwde bergtoppen en wordt door velen beschouwd als één van de mooiste dorpen in Noorwegen. Hoewel het dorp minder dan 1.000 inwoners heeft, trekt de prachtige natuur jaarlijks veel bezoekers. In het centrum van Eidfjord staat de 14e-eeuwse stenen Eidfjord Kirke, terwijl buiten de stad de beroemde bergboerderijen Kjeåsen op een richel liggen, ongeveer 600 meter boven de Simadalsfjord. Aansluitend cruisen we door de Hardangerfjord en via de Noordzee naar onze volgende bestemming op de Shetlandeilanden. De Hardangerfjord is de op drie na langste fjord ter wereld en de diepe wateren bevatten grote hoeveelheden vis. In de rivieren en meren in de regio zit bruine forel en wilde zalm. Neem het adembenemende landschap in u op vanaf het schip. U ziet prachtige watervallen, eilanden en pittoreske dorpjes langs de kust.

Dag 4: Lerwick, Shetlandeilanden (aankomst 8.00 - vertrek 16.00 uur)

Hoewel de Shetlandeilanden deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk, zijn de wortels van deze plek zowel Noors als Schots. Dit is te zien in de vele archeologische vindplaatsen en culturele evenementen op deze archipel. Ook de taal op de Shetlandeilanden, een uniek dialect, is sterk beïnvloed door het Oudnoors. Hoewel de economie is gebaseerd op energiewinning, met name de olie-industrie van de Noordzee en een groeiend aantal windmolenparken, leeft in Shetland de traditie van de visserij en textielproductie nog voort. Traditie ligt ook ten grondslag aan de belangrijkste festivals van deze eilanden, zoals het wereldberoemde op Vikingen geïnspireerde Up Helly Aa-vuurfestival, dat elk jaar in januari wordt gehouden, en kleinere volksfeesten die het hele jaar door plaatsvinden.
De eilandengroep ligt halverwege tussen Schotland, Noorwegen en de Faeröereilanden en kent een divers dierenleven, waaronder de beroemde Shetlandpony’s, die zeer gemakkelijk herkenbaar zijn door hun opvallende korte benen en dikke vacht. Bekijk de pony's en de unieke zwarte Shetland-schapen van dichtbij tijdens de schilderachtige rit naar de bijzondere archeologische locatie uit het bronzen tijdperk bij Jarlshof. Als u ervoor kiest om in Lerwick te blijven, ga dan naar Commercial Street voor de beste winkels en restaurantjes.

Dag 5: Varen op zee

Vandaag zetten we koers naar IJsland en kunt u opnieuw een dag genieten van alle faciliteiten op het schip.

Dag 6: Heimaey, Westmaneilanden (aankomst 8.00 - vertrek 17.00 uur)

Er wonen zo'n 4.500 mensen op Heimaey, een eiland van 13 vierkante kilometer voor de zuidkust van IJsland. Het wordt genoemd in sommige middeleeuwse IJslandse sagen en werd aangevallen tijdens een Turkse inval in de 17e eeuw. Maar gebeurtenissen op 23 januari 1973 zetten Heimaey echt op de kaart. Op die dag werden de bewoners van het eiland wakker met een aardbeving en aspluimen van de vulkaan Eldfell, gevolgd door lavastromen. De meeste bewoners werden geëvacueerd, terwijl enkelen achterbleven om de haven te verdedigen door oceaanwater op de hete gesmolten lava te spuiten. Toen de uitbarsting bijna zes maanden later afnam, was het eiland met 2,2 vierkante kilometer gegroeid en was de helft van de stad verwoest. Maar de haven was gered. De meeste bewoners van het eiland keerden terug en in de jaren daarna is Heimaey bekend geworden door de opmerkelijke geologische activiteit van IJsland. De uitbarsting van 1973 is de focus van het fascinerende Eldheimar-museum; één van de tentoongestelde voorwerpen is een huis dat, net als in Pompeii, in as was gehuld. 

Dag 7: Reykjavík, IJsland (aankomst 7.00 - vertrek 20.00 uur)

De meest noordelijke hoofdstad van de wereld, Reykjavik, is zo relaxt en ontspannen als nergens anders op aarde. Door Reykjavik stroomt geothermisch water en het heeft een overweldigend decor van ontoegankelijke lavavelden, majestueuze gletsjers en regenboogkleurige huizen. Het is beroemd om zijn natuurlijke wonderen en indrukwekkende vergezichten. Maar wat minder bekend is, is dat de piepkleine IJslandse stad een cultureel aanbod heeft dat veel bestemmingen twee keer in grootte overtreft. Geniet tijdens uw verblijf op een cruise naar IJsland van één van de vele landexcursies, zoals baden in de Blue Lagoon of een rondleiding door één van de vele musea of galerieën van wereldklasse. ’s Avonds kunt u ontspannen in een gezellig café of een bar. De bloeiende eetcultuur bevat traditionele Scandinavische gerechten en internationale trends, en het creatieve vermogen van de stad is zeer groot met internationaal gerenommeerde ontwerpers, musici en kunstenaars.

Dag 8: Ísafjörður, IJsland (aankomst 8.00 - vertrek 17.00 uur) en cruisen door Isafjardurdjur

Het idyllische havenstadje ÍIsafjörður met een inwonertal van 2.600, wordt aan drie kanten omgeven door imposante bergen en is een mooi uitgangspunt voor het verkennen van het omringende Westfjord-schiereiland. Het stadje werd opgericht in de 16e eeuw en was van oudsher afhankelijk van de visserij als belangrijkste bron van inkomsten. Vandaag de dag zijn de straten omzoomd met oude houten huizen afgewisseld met af en toe een winkel, restaurant en café. Ondanks de rustige sfeer is er veel te doen in ÍIsafjörður. Breng een bezoek aan de lokale musea en geniet van een spelletje golf, of wandel, fiets of kajak door de stad en haven. Ook vindt er een aantal belangrijke evenementen in de stad plaats, zoals de oudste crosscountry ski-race van IJsland, de Europese Kampioenschappen moddervoetbal en het klassieke muziekfestival Við Djúpið. 
De ruige en afgelegen Westfjorden bieden nog veel meer attracties. Zo is er in de zomer een dagelijkse veerboot die bezoekers naar het prachtige Hornstrandir Natuurreservaat brengt, en naar  Vigur, een eiland met veel beschermde vogelsoorten. Volg de bijzondere kustlijn van de regio, om besneeuwde bergen, watervallen en stranden te vinden.

Dag 9: Akureyri, IJsland (aankomst 8.00 - vertrek 17.00 uur) en cruisen door de Eyjafjordur

De op één na grootste stad van het land, vaak aangeduid als de hoofdstad van Noord-IJsland, is zowel bruisend als mooi, en dient als een ideaal knooppunt om het ongelooflijke landschap te verkennen waardoor het omgeven wordt. Akureyri, gelegen aan een 60 kilometer lange fjord, de langste van het land, en omgeven door besneeuwde bergen, werd oorspronkelijk gesticht in de 9e eeuw en voor het eerst officieel aangeduid als stad in de 16e eeuw. Tegenwoordig wonen hier ongeveer 18.000 mensen en beschikt het over een schilderachtige haven en interessante winkels, gezellig cafés en luxueuze restaurants. De belangrijkste locaties zijn de Akureyri-kerk, een prachtige botanische tuin (gesticht in 1912) en het fascinerende Akureyri-museum.
Vanuit Akureyri kunt u de meest onvergetelijke landschappen van het land verkennen, te beginnen met de fjord van Akureyri, Eyjafjörður, waar verschillende musea zijn, waaronder het Icelandic Folk and Outsider Art Museum, vissersdorpjes zoals Grenivík en veel spectaculaire berglandschappen. Verderop ligt het eiland Grimsey, het vulkanische wonderland van het Mývatn-meer en een hele reeks watervallen, kloven, kerken en locaties van saga's.
Na het bezoek aan Akureyri cruisen we door de Eyjafjörður, wat 'fjord-eiland' betekent, één van de langste fjorden van IJsland. Het is 64 kilometer lang en omringd door toppen die in het water weerspiegelen. Hydrothermale bronnen liggen rond de fjord en het eilandje Hrísey bevindt zich exact in het midden. Hrísey werd al sinds de 9e eeuw bewoond en was lange tijd de thuisbasis van een haringverwerkingsbedrijf, maar tegenwoordig staat het beter bekend als vogelreservaat.

Dag 10: Djúpivogur, IJsland (aankomst 10.00 - vertrek 18.00 uur) en cruisen door Berufjordur

Djúpivogur, een rustig vissersdorpje met minder dan 500 inwoners, ligt aan de oostkust van IJsland en dateert uit de tijd van de Vikingen. Ondanks de angstaanjagende reputatie van degenen die Djúpivogur voor het eerst oprichtten, is het vandaag de dag de schitterende natuurlijke omgeving die bezoekers naar deze afgelegen hoek van het land trekt. Het ligt op Berufjörður, in de buurt van prachtige natuurlijkwonderen zoals de Hofellsjökull-gletsjer en de Vallei van de Watervallen. Waar u ook reist in de regio, u komt prachtige vergezichten tegen en een landschap gevormd door gletsjers en geothermische activiteit. Het dorp zelf herbergt intrigerende locaties zoals Langabúð, een blokhut gebouwd in 1790 die nu artefacten herbergt die verband houden met de lang gekoesterde volkstradities van IJsland. Deze omvatten een geloof in "verborgen mensen" die leven in de oude winderige landschappen van rotsen, gletsjers en lava. U kunt ook naar het nabijgelegen eiland Papey reizen en een deel van de zeevogelpopulatie in Oost-IJsland ontmoeten, waaronder schattige en eigenzinnige papegaaiduikers. Deze vogels zijn zo geliefd in IJsland dat ze lange tijd het symbool waren van de nationale luchtvaartmaatschappij en zelfs de menselijke bevolking van het land met zo'n 25 tegen 1 overtreffen.

De majestueuze Berufjordur in West-IJsland vormt voor velen de spectaculaire setting van een IJslandse saga, niet verwonderlijk gezien de magische uitstraling van het ruige mooie terrein, de vegetatie en de natuur.

Dag 11: Varen op zee

Vandaag varen we verder naar het Isle of Lewis in Schotland en kunt u opnieuw een dag genieten van alle faciliteiten op het schip.

Dag 12: Stornoway, Isle of Lewis, Schotland (aankomst 8.00 - vertrek 17.00 uur)

Isle of Lewis is al meer dan 6000 jaar bewoond en heeft een rijke geschiedenis en ruige schoonheid. Verken de gevarieerde landschappen van het eiland, van fjordachtige meren en spectaculaire zeekliffen tot kale turfmeren en met romantische heide bedekte hooglanden. Bewonder de mysterieuze staande stenen in Callanish, het meest opmerkelijke stuk oudheid op de Westelijke eilanden, en koop de beroemde Harris Tweed, handgeweven en uniek geverfd met inheemse planten.  

Dag 13: Invergordon, Schotland (aankomst 7.00 - vertrek 16.00 uur)

Welkom in de Highlands! De ruigste en minst bezochte regio van het hele Verenigd Koninkrijk. Inverness wordt beschouwd als de hoofdstad van de Highlands en, ondanks dat het een zeer kleine stad is, biedt het voldoende plezier en vertier met onder andere eersteklas restaurants. Even buiten Inverness ligt een schat aan Schotse en Keltische geschiedenis, mythes en natuurschoon te midden van ongerepte valleien, bergen, meren en rivieren. De meest beroemde attractie is ongetwijfeld het legendarische monster van Loch Ness. Voor de minder frivole reiziger zullen de locaties die verhalen over de Schotse historie aantrekkelijker zijn. Bijvoorbeeld de Culloden Battlefield, waar de impasse in 1746 tussen Bonnie Prince Charlie en het leger van de Hannoveraanse koning in Londen de nederlaag betekende voor de Jakobitische opstand. Dit leidde tot de jarenlange onderdrukking van de Highlands om ervoor te zorgen dat er geen verdere opstanden kwamen. 
De haven van Invergorden ligt op slechts een korte afstand rijden van charmante plaatsen als Fortrose, met de eeuwenoude ruïnes van de kathedraal, of Rosemarkie waar het Groam House Museum u de opmerkelijke prehistorische kunst van de inheemse inwoners van Schotland, de Picts, toont.

Dag 14: Varen op zee

Vandaag zetten we de terugreis naar Nederland in en kunt u nog een dag genieten van de zee en alle faciliteiten op ms Nieuw Statendam.

Dag 15: Amsterdam (aankomst 7.00 uur)

We meren aan in Amsterdam om ca. 7.00 uur. Hier eindigt deze prachtige cruise naar Noorwegen, de Shetlandeilanden, IJsland en Schotland.

N.B. In voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het vaarschema.

ms Nieuw Statendam (Holland America Line)

Ms Nieuw Statendam is als tweede schip in de Pinnacle-klasse toegevoegd aan de vloot van Holland America Line. Kenmerken van de Pinnacle-klasse zijn de grote ruimtes vol met licht en een luxueuze interieur. Net als haar zusterschip de Koningsdam staat ook dit schip in het teken van moderne elegantie. Het centrale atrium van het schip is prachtig om te zien en vormt het hart van het schip.

De hutten aan boord van de Nieuw Statendam worden gekenmerkt door veel licht, ruimte en zijn voorzien van luxe meubels. U kunt kiezen om te verblijven in een binnenhut, buitenhut, balkonhut of in één van de diverse luxe suites. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om voor een familiehut met uitzicht op zee te kiezen, waar tot vijf personen kunnen verblijven. De hutten zijn modern uitgerust met een flatscreen tv, een dvdspeler en een douche met massagedouchekop.

Zoals u van Holland America Line gewend bent, zult u ook aan boord van de Nieuw Statendam genieten van maaltijden van topniveau. Het Main Restaurant staat garant voor sfeervolle avonden. Tegen een kleine toeslag reserveert u een avondje in het Pinnacle Grill restaurant voor een heerlijke steak, of begeeft u zich in Aziatische sferen in het Tamarind. Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Sel de Mer restaurant. Het inmiddels beroemde Grand Dutch Cafe is ook aan boord van dit nieuwe schip te vinden.
        
Er worden tal van activiteiten op het schip en aan de wal aangeboden. Zo worden er aan boord wijnproeverijen en hands-on workshops georganiseerd, zijn er dagelijks shows, optredens van bands en zangers en kunt u naar het theater of casino. Aan de wal kunt u interessante excursies maken tijdens de cruise, die u aan boord kunt reserveren.
Telefoon 0318 - 58 09 58
Openingstijden
Ma t/m Vr
Zaterdag
Bolderman Excursiereizen
Bolderman Excursiereizen
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
Email info@bolderman.nl
Telefoon +31 (0)318 58 09 58
KVK Utrecht 30060880
BTW NL 005225887 B01
IBAN NL73 RABO 0315 2893 84
01:29:36 | 0,2 | bolderman | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch