10 dagen Noord-Polen en Gdansk

De belangstelling voor het land Polen is de laatste jaren enorm toegenomen. Tijdens deze busreis naar Polen neemt Bolderman Excursiereizen u dan ook mee naar een interessant deel van het land. Polen heeft in de Europese geschiedenis een belangrijke rol gespeeld en vormt een brug tussen Oost en West. De geschiedenis van Polen is een verhaal van grote macht, verval, tragedie en wederopbouw. Het land verdween zelfs 123 jaar geheel van de kaart. Tevens richtte de Tweede Wereldoorlog veel schade aan, maar Polen wist ook daarvan te herstellen. Tijdens deze reis bezoeken we o.a. Gdansk, de Hollandse polders aangelegd door Nederlandse Mennonieten, en Malbork. Ook het natuurschoon waar we doorheen rijden is overweldigend. Dit samen met de eeuwenoude cultuur maakt van Polen een interessante vakantiebestemming. Tijdens deze boeiende 10-daagse busreis kunt u zelf ervaren dat Polen leeft!

  • Bezoek Hollandse polders
  • Bezoek Gdansk o.l.v. lokale gids
  • Excursie slot Malbork
  • Optionele boottocht op het Elblag Kanaal
  • Excursie openluchtmuseum Szymbark
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
Prijzen zijn exclusief € 37,50 kosten per boeking o.b.v. 2 personen. Deze kosten worden in de kassabon naast de prijzen gespecificeerd. Getoonde prijzen zijn per persoon en op basis van bezetting in een 2-persoonskamer.
* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen.
  • SGR en ANVR geregistreerd Garantie op uw geboekte reis. Bolderman is aangesloten bij SGR & ANVR.
  • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen
  • Geen aanbetaling Bij ons hoeft u geen aanbetaling te doen voor uw geboekte reis.

Reisplan Noord-Polen en Gdansk

Maandag: Nederland - Duits-Poolse grens

Met één van onze servicelijnen reist u naar ons centrale overstappunt, waar u een kopje koffie of thee krijgt aangeboden. Daarna rijden we met verschillende stops via de Duitse autowegen naar ons overnachtingshotel in de omgeving van de Duits-Poolse grens. Tegen de avond komen we hier aan voor diner en overnachting.

Dinsdag: Duits-Poolse grens - Świebodzin - Gniezno - Zblewo

Na het ontbijt vervolgen we onze reis en brengen we eerst een bezoek aan de plaats Świebodzin, waar het grootste Christusbeeld van Europa staat. Daarna vervolgen wij onze route naar de voormalige hoofdstad van Polen, Gniezno. U kunt hier onder andere de kathedraal bezoeken, waar de eerste Poolse koningen werden gekroond. Op de gezellige markt is het goed toeven, hier kunt u eventueel ook op eigen gelegenheid lunchen. Via een mooie route door de nog ongerepte natuur van Polen bereiken wij Dworek Tucholski in Zblewo, waar we zeven nachten zullen verblijven. U wordt hier hartelijk ontvangen met een Poolse welkomstborrel.

Woensdag: Hollandse polders en Stutthof

Een dagtocht met een Nederlands tintje. Via de Berlinka, de beroemde weg 22, rijden we richting de Zulawy en komen in een polderlandschap. Deze polders zijn aangelegd door Nederlandse Mennonieten, die zich hier omstreeks 1520 gevestigd hadden. Ook zien we veel Hollands aandoende boerderijen. In het museum van Nowy Dwór Gdański heeft u de mogelijkheid een permanente tentoonstelling over het leven van deze Mennonieten in Polen te bezoeken (de tentoonstelling is in het Nederlands). In Cyganka bezoeken we een geheel gerestaureerde Mennonietenboerderij, waar u een speciale lunch volgens oud-Hollandse receptuur kunt nuttigen. ’s Middags gaan we naar het voormalige Duitse concentratiekamp Stutthof. Onder leiding van een Duitstalige gids kunt u een rondleiding krijgen en de hele geschiedenis van dit kamp horen. Wilt u dit concentratiekamp niet bezoeken, dan kunt u met een taxibusje naar het strand aan de Baltische zee gebracht worden voor een heerlijke strandwandeling.

Donderdag: Torun

Na het ontbijt rijden naar Torun, één van de mooiste steden van Polen. De gehele binnenstad is in de gotische bouwstijl gebouwd. Het is niet voor niets dat deze stad op de lijst van UNESCO staat als één van de meest waardevolle steden van Europa. We maken er een stadswandeling o.l.v. een plaatselijke gids o.a. naar de kathedraal, Dwor Arthura, het prachtige postkantoor en midden op de markt het 15e eeuwse raadhuis. Ook staat er het geboortehuis van Copernicus. Tegenwoordig een drukbezocht museum over het leven van deze astroloog, die heeft ontdekt dat de aarde om de zon draait. Natuurlijk proberen we er de bekende 'Torunski pierniki', een lekkernij die in heel Polen bekend is. Genoeg vrije tijd om zelf nog even deze bijzondere stad te ontdekken.

Vrijdag: Gdansk

Gdansk, de stad die wij vandaag gaan bezoeken, is de meest 'Hollandse' stad van Polen. Onder leiding van een lokale gids maken we een wandeling door de prachtige binnenstad. We bezoeken de kathedraal van Oliwa, waar regelmatig een concert op het grootste kerkorgel van Polen wordt gegeven. In het oude centrum vallen vooral de vele prachtige en herkenbare gevels op, u waant zich in het oude Amsterdam! Wat Amsterdam is voor de diamantindustrie, is Gdansk voor de barnsteenindustrie. Natuurlijk bezoeken we een werkplaats waar barnsteen geslepen wordt. Hierna krijgt u voldoende gelegenheid om zelf Gdansk verder te ontdekken, een terrasje te pakken of gezellig te shoppen. ’s Middags bezoeken we de vroegere Leninwerf, waar Lech Walesa zijn glorietijd als stakingsleider beleefde. Tenslotte brengen we een kort bezoek aan de Westerplatte, waar in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak. ’s Avonds geeft de plaatselijke folkloregroep een voorstelling met dans en muziek uit Kociewie.

Zaterdag: Bory Tucholski en Szymbark (zie Bolderman Pluspakket)

We maken vandaag een tocht door de prachtige Tucholer bossen naar de plaats Szymbark, gelegen in het leefgebied van de Kaszuben, een West-Slavisch volk, dat afstamt van de Pomoranen. Het is een bevolkingsgroep met een eigen dialect en oude gebruiken. In Szymbark is een bijzonder openluchtmuseum, waar u door een lokale gids wordt rondgeleid langs en door de verschillende gebouwen (zie Pluspakket). U ziet hier een huis dat op zijn kop staat, de langste plank ter wereld, de langste tafel ter wereld en de grootste piano ter wereld. Aansluitend rijden wij weer terug naar ons hotel. De middag heeft u vrij en kunt u naar eigen inzicht indelen. 

Zondag: Tucholer woud - Wdzydze

's Ochtends doen we het heerlijk rustig aan en kunt u naar eigen inzicht indelen. Een wandeling in de omgeving maken of uzelf in de tuin of op het terras vermaken. Aan het begin van de middag vertrekken we voor een mooie tocht door de Tucholer wouden. We bezoeken het etnografisch muzeum in Wdzydze - Kyszewski. Hier krijgen we een goede indruk van de leefomstandigheden hier in de omgeving. Meer dan 50 oude gebouwen komen we er tegen. Ja, en zelfs een Hollandse molen komen we er tegen. Middels een audiogids  wordt het gehele verhaal verteld. Het openlucht museum ligt ook direct aan het Radolne meer. Natuurlijk kunt u hier een boottochtje per elektrische boot maken (niet inclusief).

Maandag: Vrije dag of Malbork en boottocht Elblag Kanaal (zie Bolderman Pluspakket)

Vandaag heeft u een vrije dag en kunt u de dag zelf indelen. Als u het Pluspakket heeft geboekt, gaat u mee op excursie naar Malbork. We steken de rivier de Wisla over en rijden naar Malbork, het vroegere Mariënburg, waar de grootste kruisridderburcht ter wereld staat. Hier was in het verleden het hoofdkwartier van de Teutoonse Ridderorde gevestigd. Malbork is één van de grootste toeristische trekpleisters van Polen. Een lokale gids verzorgt hier een rondleiding. Na dit interessante bezoek rijden wij naar Paslek, het beginpunt van een unieke boottocht over het Elblag Kanaal. Tijdens de reis wordt onze boot enkele keren uit het water getild, de zogenaamde droge scheepslift, en over het land via een ingenieus systeem (een Nederlandse uitvinding) naar het volgende stuk kanaal getransporteerd. De lunch gebruiken we op de boot en is inclusief. Na deze onvergetelijke en unieke excursie rijden we terug naar ons hotel.

Dinsdag: Zblewo - Licheń Stary - Pools-Duitse grens

We vertrekken na het ontbijt uit Zblewo en rijden naar Licheń Stary, één van de bekendste bedevaartplaatsen van Polen. De Maria Basiliek van Licheń werd gebouwd tussen 1994 en 2004 en is de grootste bedevaartkerk van het land. De basiliek is 102 meter lang, 77 meter breed en heeft met zijn 141,5 meter hoge toren de hoogste kerktoren van Europa. Voor de ingang van kerk bevindt zich een trap met 33 treden, die symbool staan voor de 33 jaren die Jezus oud werd. Na deze bezichtiging rijden we verder naar ons hotel aan de Pools-Duitse grens voor het diner en laatste overnachting.

Woensdag: Pools-Duitse grens - Nederland

Via de Duitse autowegen rijden we terug naar Nederland. Op ons centrale overstappunt krijgt u, voordat u met één van onze servicelijnen huiswaarts wordt gebracht, een goed verzorgd afscheidsbuffet aangeboden.

Landkaart: Noord-Polen en Gdansk

N.B. In voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het reisplan.

Dworek Tucholski, Zblewo

Deze accommodatie, mooi landelijk gelegen in de regio Pommeren, beschikt over een receptie, restaurant, bar, terras, tuin en buitenzwembad. De kamers zijn allen voorzien van een televisie en een badkamer met douche en toilet. Wifi is gratis.

Overnachtingshotel Duits-Poolse grens

U verblijft op weg naar uw bestemming in een middenklasse hotel. Het hotel beschikt minimaal over een receptie en (ontbijt)restaurant. Het diner gebruikt u in het hotel of in een nabijgelegen restaurant. Alle kamers zijn voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet. De naam en adresgegevens ontvangt u bij uw reispapieren.

Polen

Reisdocumenten:
Uw paspoort of identiteitskaart dient geldig te zijn tot terugkomst in Nederland.

Valuta:
In Polen wordt betaald met de Poolse złoty (PLN).

Elektriciteit:
In Polen kunt u een Nederlandse platte stekker gebruiken. Een ronde stekker dient over een uitsparing te beschikken voor de in de stopcontact aanwezige aardingspin. U heeft een reisstekker nodig als uw stekker niet over een dergelijke uitsparing beschikt.

Kraanwater:
Het wordt afgeraden water uit de kraan te drinken in Polen.

Tijdzone:
UTC + 1, dezelfde tijdzone als Nederland

Taal:
Pools is de officiële taal in Polen. Daarnaast wordt er o.a. Duits gesproken.

Prijsniveau:
De prijzen in Polen liggen een stuk lager dan in Nederland.

Polen

Reisdocumenten:
Uw paspoort of identiteitskaart dient geldig te zijn tot terugkomst in Nederland.

Valuta:
In Polen wordt betaald met de Poolse złoty (PLN).

Elektriciteit:
In Polen kunt u een Nederlandse platte stekker gebruiken. Een ronde stekker dient over een uitsparing te beschikken voor de in de stopcontact aanwezige aardingspin. U heeft een reisstekker nodig als uw stekker niet over een dergelijke uitsparing beschikt.

Kraanwater:
Het wordt afgeraden water uit de kraan te drinken in Polen.

Tijdzone:
UTC + 1, dezelfde tijdzone als Nederland

Taal:
Pools is de officiële taal in Polen. Daarnaast wordt er o.a. Duits gesproken.

Prijsniveau:
De prijzen in Polen liggen een stuk lager dan in Nederland.
Telefoon 0318 - 58 09 58
Openingstijden
Ma t/m Vr
Zaterdag
Bolderman Excursiereizen
Bolderman Excursiereizen
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
Email info@bolderman.nl
Telefoon +31 (0)318 58 09 58
KVK Utrecht 30060880
BTW NL 005225887 B01
IBAN NL73 RABO 0315 2893 84
15:01:55 | 3,23 | bolderman | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch